Handicap og neurodivergens som forhindringer for adgang til viden
Med det første arrangement (af i alt tre) sættes der fokus på, hvordan handicap og neurodivergens kan udgøre barrierer for adgang til viden og deltagelse i akademiske fællesskaber.
I selskab med forsker Olivia Dahl Nielsen, forsker Anne Bettina Pedersen, litterat Mads Jannik Holm og influencer samt kandidat i samfundsfag og psykologi Victoria Lundager, vil der være mulighed for at diskutere både faglige og sociale aspekter af tilgængelighed og forsøge at identificere konkrete strategier til at fremme mere retfærdige og tilgængelige vidensrum.
Om oplægsholderne
Mads Jannik Holm: Litterat, uddannet fra Aarhus Universitet, kulturformidler og skønlitterær oversætter. Underviser i skrivefag om handicap, kropslighed, omsorg og begær.
Anne Bettina Pedersen: Tidligere Ph.d. stipendiat ved Aalborg Universitet. I dag videnskabelig assistent på Aarhus Universitet, hvor hun underviser i Køn, kultur og medier. Har i Kvinder, Køn & Forskning udgivet et essay om neurodivergens i akademia, der tager udgangspunkt i personlig, levet erfaring.
Olivia Dahl Nielsen: Kultursociolog og Ph.d. studerende, forsker inden for handicapstudier og handicapdiskrimination ved Københavns Universitet.
Victoria Lundager: Influencer og kandidat i samfundsfag og psykologi. Har vundet 2. pladsen til Prisen Socialviden 2024 for sit speciale om udfordringer for studerende med handicap.
Der er gratis adgang – alle er velkomne!
Hvem har (ikke) adgang til at være subjekter for viden under hvilke betinger?
I anledning af 150 året for kvinders adgang til Københavns Universitet stiller denne debatrække skarpt på de strukturer, normer og barrierer, der begrænser eller forhindrer nogle personers og gruppers adgang til viden og uddannelse. Debat-rækken fokuserer på forskellige sociale forskelskategorier og grupper (handicap, race, LGBT og køn) med det formål at diskutere og forstå sociale, politiske, kulturelle og historiske årsager og grunde til at netop disse personer på forskellige måder ikke lige og uhindret adgang til viden og uddannelse.
Debatarrangementerne engagerer i dialogisk form både studerende, praktikere, civilorganisationer, forskere og aktivister. De er organiseret og arrangeret af studerende på ”Tilvalg i køn, seksualitet og forskellighed” i samarbejde med undervisere på Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed og Kønsteamet på Det Kongelige Bibliotek på Søndre Campus.
Kontakt og information: Lektor Michael Nebeling Petersen